Kozines

Energie informatie

Negatieve stroomprijzen, hoe kan dat?
Stroom gebruiken, geld toe krijgen
In plaats van betalen juist geld krijgen om stroom te verbruiken. Lees hoe dat werkt en wat het voor jou kan betekenen.
Voor dynamische energiecontracten wordt stroom gekocht op de energiemarkt die spotmarkt heet. Daar gelden iedere dag andere prijzen, afhankelijk van vraag en aanbod. Daardoor kan de prijs voor een kWh sommige uren zelfs negatief zijn. Een negatieve uurprijs komt bij een vast of variabel energiecontract niet voor.

Waardoor de stroomprijs negatief kan zijn
Als het flink waait én zonnig is, draaien windmolenparken en zonnepanelen overuren. Er wordt zoveel hernieuwbare energie (of groene stroom) opgewekt dat er meer aanbod dan vraag is. Veel groene stroom zorgt ervoor dat elektriciteitscentrales minder gas nodig hebben om stroom op te wekken. Zo zijn de kosten van een kuub gas verbonden met de stroomprijs. Is de vraag groter dan het aanbod, dan moeten centrales wél bijdraaien. Dat zie je terug in de uurtarieven.
De laagste uurtarieven zijn meestal ’s middags tussen 12.00 en 16.00 uur. En ’s nachts van 0.00 tot 6.00 uur. De kans op een negatieve uurprijs is in weekends, op feestdagen en in vakanties het grootst. Op die momenten is er minder vraag van huishoudens en industrie. Samen met veel zon en wind zorgt dat voor gunstige tarieven.

De uurprijzen van zondag 20 maart 2022. Met btw, zonder energiebelasting en overheidsheffingen.

Raast storm Corrie of Dudley over Nederland, dan is dat geen signaal voor ‘gratis stroom’. Waait het te hard, dan werkt bij windmolens een veiligheidsmechanisme en wordt er minder opgewekt. Of ze worden zelfs helemaal stilgezet.
Het klinkt raar, bij maar een overschot aan groene energie kan de capaciteit van zonneparken en windmolens even worden teruggeschroefd. Het doel is om hoge pieken op het energienet te voorkomen. Dat heet ‘curtailment’ (inperken).

Lees meer: waarom staan windmolens stil als het waait?

Dit betekent een negatieve stroomprijs voor jou
Door je verbruik af te stemmen op de goedkoopste uurtarieven, kun je flink besparen. Er echt aan verdienen gaat bijna niet. Ook bij een negatieve stroomprijs betaal je nog steeds energiebelasting en overheidsheffingen op het gebruik van elektriciteit. Dat is bij elkaar zo’n 16 cent. Als het stroomtarief van je dynamische energiecontract – 7 cent is, betaal je alsnog 9 cent. Je krijgt dus pas echt geld toe als de stroomprijs lager ligt dan de belasting die je betaalt.

Op zaterdag 23 april 2022 was de inkoopprijs voor stroom tussen 11.00 en 16.00 uur wel lager dan het belastingtarief en kon je er dus echt aan verdienen. Tussen 13.00 en 14.00 uur leverde het verbruiken van 1 kWh zelfs 27 cent op, exclusief belastingen.

Voor het salderen met zonnepanelen geldt dan hetzelfde. Op het moment dat de stroomprijs negatief is, betaal je dat tarief ook voor teruggeleverde stroom, maar de belasting krijg je wel terug. Daar moet je als zonnepanelenbezitter wel rekening mee houden. Zijn de uurtarieven laag of negatief, dan kan je het beste de zonnestroom direct verbruiken. Bijvoorbeeld door grootverbruikers aan te zetten en je elektrische auto op te laden.

Bekijk de actuele tarieven van ANWB Energie

Lees meer over energie

Bron: ANWB.nl